home Galleries blogs runs about
 


WestCoastChallenge 2015

Na de Amsterdam Marathon is het traditiegetrouw tijd voor de WestCoastChallenge. In een relatief korte tijd herstellen en weer wennen aan het strand. Een paar weken voor de start verstuikte teammaat Wilse zijn enkel Het werd nog spannend of we voluit van start konden. Gelukkig kon Team Qompas met Andre en Rob dit jaar wel aan de start verschijnen, nadat ze vorig jaar beide waren uitgeschakeld. Op donderdag werd de startplaats bekend gemaakt (Hoek van Holland-Den Helder of vise versa). Bijna elk jaar is dit spannend alleen nu was de keuze simpel: het werd Zuid-Noord. We mochten slapen in de gymzaal in Hoek van Holland.


Startnummer op de fiets, all set!


Om 3:00 uur gingen de lichten weer aan en mochten we ons opmaken voor de start om 4:30:


Vlak voor de start, samen met Cor en Wilse

Wacht tot de lichten gedoofd zijn...

En off we go!


's Ochtends was het eerst afgaand tij. Het strand is dan nog niet heel goed om te fietsen. We hebben ervoor gekozen de banden van de fiets hard op te pompen en door de duinen te fietsen. De loper loopt altijd over strand en in het zuidelijke deel loopt een fietspad evenwijdig aan de kust. Als je goed afspreekt waar je wisselt is dit goed te doen. Het eerste stuk was best donker overigens met nieuwe maan..


KNRM Verzorgingspost

De zandmotor: een mooi stuk mul zand van ruim 5km..


Bij deze tocht kan best veel mis gaan. Zoals ook bij ons dit keer met wisselen:

Na Scheveningen zou Wilse bij een strandopgang in de duinen staan voor de wissel. Ik had hem uitgelegd waar hij moest zijn. Alleen in het donker dacht hij echter dat hij fout zat en was verder gefietst. Als hij 20 meter verder had gefietst had hij gezien dat hij goed zat.. Plan B direct uit de kast gehaald en zelf een extra shift gelopen naar Wassenaarse Slag. Dat hoort er ook bij.
De dageraad was erg mooi en volgens mij rond Noordwijk konden de lichten uit.


KNRM-wagens reden ook rond voor verzorging..


Bij Zandvoort gingen we het strand op met de fiets. Banden leeg laten lopen tot zo'n 1.5 Bar en fietsen maar! We hadden achteraf iets eerder het strand op gekund, alleen op sommige plaatsen was het strand nog erg slecht en dan verspil je toch veel krachten. Energie die je hard nodig hebt. Bleek ook later...


Wilse bij Zandvoort

Wilse op weg naar IJmuiden

En ik erachteraan!

De boottocht is altijd een mooi tussendoortje!

67km binnen de 5:30 is heel prima!

En weer op de fiets (zijn er nog loopfoto's van mij??!) ;-)


Bij aankomst in Wijk aan Zee hoorden we dat we 2e lagen op zo'n 16 minuten achter duo Breedveld/Boone. Nu zijn beide heren Nederlands Kampioen geweest op de 100km dus wij hadden geen illusies. Maar je weet het nooit natuurlijk ;-)
De tweede helft ging best goed! We konden goed eten en het tempo op peil houden. Tot de Hondsbossche Duinen was het geen probleem. De Zeewering met 5km asfalt is vervangen door strand en duinen. Het erg mooi geworden, om te wandelen...
Halverwege dit gedeelte mocht ik gaan fietsen en het strand was niet door te komen. Erg mul en Wilse liep alleen maar van me weg. Dit kostte veel energie! Onderweg moest ik nog langs de verzorgingspost om water bij te vullen en zo werd de afstand alleen maar groter. Wilse liep intussen vrolijk verder.. Na een paar kilomter werd het strand gelukkig weer beter en kwam ik bij hem. Het was tijd om te wisselen alleen had ik toch nog een paar minuten nodig om te herstellen. Herstellen doe je normaliter op de fiets en daar was niets van terecht gekomen.

In de slotkilometers besloten we dat Wilse zijn 1-na-laatste shift wat langer zou lopen waarna ik de laatste 6km op strand zou afmaken. Wilse zou vervolgens vanaf de dijk naar de finish lopen. De laatste 6km nog even goed het tempo erin gezet. Volgens mij kwam er nog een gemiddelde van zo'n 4:30 uit dat stuk.


Samen op de dijk richting de finish


De finish kwam in zicht bij 10:24 of wel zo'n 12.4km/u. Dit is de 7e tijd overall tot nu toe. Erg blij mee!


En we zijn er!

Yes!


Een videoverslag van de tocht:


En de Garminroute: