home Galleries blogs runs about
 


Dutch Ultra Coast Run by Night - Zomereditie

Als onderdeel van de voorbereiding op de RUN in Winschoten (100km) stond de Dutch Ultra Coast Run by Night op het programma. In januari had ik deze gelopen als training voor de JKM. Deze editie werd door Rinus Running meer als 'fun run' georganiseerd wat resulteert in een geheel eigen verzorgde loop. Geen probleem natuurlijk en des te leuker dat we met 10 man (9 + 1 vrouw) om 22:00 uit Den Helder vertrokken. De auto had ik bij het station in Castricum gezet en met de trein naar Den Helder gegaan. Met daarbij de wetenschap dat na de 'finish' in Castricum aan Zee nog een uitloopstuk naar het station gedaan mocht worden. In Den Helder verzamelden we bij hotel Wienerhof en om 22:00 klonk het startschot!Eerst een bakkie, samen met Nitish Zuidema (foto: Rinus Running)


 De groep bij elkaar vlak voor de start (foto: Rinus Running)


 
Onderweg kwam ik al snel samen met Christian Bakker te lopen. Op de dijk zagen we een mooie vallende ster. Op strand aangekomen was het enige harde stukje strand vlak langs de waterlijn. Steeds goed opletten zodat je niet met je schoenen in het water kwam, alhoewel dat natuurlijk onvermijdelijk is op een gegeven moment. Na zo'n 15km ging Christian een tandje harder lopen. Ik liet hem gaan. De hartslag was heerlijk laag en dat wilde ik graag nog even zo houden.


Bij de dijk (foto: Rinus Running)Het was helder. De sterrenhemel in het noordelijke deel was werkelijk fenomenaal! Wat geweldig om in Nederland zoveel sterren te zien. De melkweg was duidelijk zichtbaar. Zo mooi was het dat ik af en toe m'n hoofdlampje uit deed en even wandelde. Het licht was wel nodig want het strand was duidelijk gebruikt door veel gasten die kuilen en kastelen maakten. En onderweg kwamen we nog veel jeugd tegen die met een kampvuurtje en een drankje van de nacht genoten. Leuke reacties kregen we van ze!

Het liep lekker. M'n pasfrequentie kon ik goed hoog houden en m'n hartslag laag. Na de Hondsbossche duinen zat ik te twijfelen om bovenlangs de lagune te gaan maar zag geen waarschuwingsborden meer. Toch besloten door te lopen en helemaal geen geul gezien. Is de lagune helemaal weg?

Door de warmte ging ik vrij vlot door m'n water heen. Bij Bergen hadden we nog een watertappunt ontdekt maar toch besloten door te lopen naar Castricum. Het laatste stuk werd weer iets zwaarder qua strand maar was nog steeds goed te doen voor me. Bij de Deining in Castricum aangekomen waren daar Christian en Jan Fokke. Bleek dat een aantal lopers was uitgestapt. Rinus, de organisator, liep achteraan en heeft de loop uitgelopen bleek later. Respect want hij was niet in topvorm. Op karakter uitgelopen.

Na even bijgepraat te hebben met Christian en Jan was het tijd voor het 'uitloopstukje' naar het station. Was nog steeds fit en via de toeristische route kwam ik bij het station aan. Even omgekleed bij de auto en daarna lekker naar huis. Was een mooie loop! En de Garminroute: