home Galleries blogs runs about
 


Boston Marathon in 42 foto's

Hierbij het verslag van de Boston Marathon 2013. Veel foto's over de hele trip, de race, en over na de race. Met dit verhaal en de beelden hoop ik een goede weergave te geven. "Boston Strong" is het motto van de Bostonians, je niet gek laten maken en je kracht tonen. "Don't let them get you" is wat ik nog zei tegen een man die zich op 60m van de aanslagen bevond. Toch is het niet altijd makkelijk...


The goal...De aanleiding

15 jaar geleden was ik in Boston voor een training op het MIT. In die periode was net de marathon gelopen en wat me altijd is bijgebleven is dat de Boston Marathon speciaal is. En dat je daar niet zomaar bijkomt, je moet een goede tijd neerzetten om uberhaupt te mogen inschrijven.

Jaren later ben ik fanatiek gaan hardlopen en is Boston weer 'in the picture' gekomen. Een speciale marathon, niet 'standaard' als New York maar 'exclusief'. Vandaar dat ik 2 jaar geleden mijn zinnen had gezet om in april 2013 de Boston Marathon te lopen.

In oktober 2011 heb ik me in Amsterdam kunnen kwalificeren, in september 2012 heb ik mogen inschrijven en in oktober 2012 nog een scherpere tijd neergezet. Begin dit jaar startte de echte voorbereiding voor Boston.

De training was een echte 'wintermarathontraining', met regelmatig het volgende parcours:


Snow, ice and stiff muscles so too cold for interval training..


Niet getreurd, bijna niemand had goede voorbereidingen kunnen treffen. Het koude winterweer in Nederland was niets vergeleken de sneeuwstormen in Boston waar sommige mensen niet eens hun huis meer uit konden komen.

Charlotte en Matthijs mochten bij opa en oma logeren, Marjan en ik gingen samen naar Boston op woensdag 10 april. We hadden via AirBNB een appartement geregeld, ongeveer een kilometer van de finish. Een mooie plek!

In Boston
The first church, Boston, near our appartement..


Het was een heerlijk appartement, vlakbij alle voorzieningen. Na de reis hebben we nog in een Ierse pub op Boylston Street wat gegeten en gedronken. Boylston Street is de straat waar ook de finish is. De volgende dag zijn we 'The Waterfront' bij de haven van Boston gaan verkennen.


The Waterfront, een oude plek in de Amerikaanse (moderne) geschiedenis. In Boston is de onafhankelijkheid van de Engelsen 'gestart'.


Als bestuurslid van de Jachthaven Katwijk inspecteert Marjan de jachthaven van Boston ;)


Het was nog koud in Boston. De eerste dagen was het net zo fris als in Nederland. Om de tijd nuttig te besteden zijn we wat intellectuelers.....gaan bezoeken.


Voor de bibliotheek van Harvard University


Ik snap helemaal niets van dat Harvard...

De omgeving is wel mooi, though...


Het appartement was op Mass Ave, Massachusetts Avenue, met overal posters van de marathon. Prachtig mooi! Zo kom je in de stemming!


Links ons appartement, wij verbleven op de 3e verdieping (Level 4)


Vlakbij The Waterfront is het contrast tussen de oude en nieuwe gebouwen groot! Had ik al verteld dat in Boston de onafhankelijkheid van de Engelsen is gestart?The Old State House met op de achtergrond het BNY Mellon gebouw


The State Street building, ook niet mis..


Wat meer richting Copley Square, waar ook de finish van de marathon is, heb je the John Hancock building, John Hancock is ook de hoofdsponsor van de marathonJohn Hancock building


Hieronder nogmaals het gebouw, en dan met een mooie spiegeling van de lucht, en ook Trinity church en een tent als voorbereiding op de marathon:John Hancock building


In het appartement nog via Skype contact met Charlotte en MatthijsSkyping with Charlotte and Matthijs


The Expo

Op vrijdag hadden we eigenlijk naar de whale wachting tour willen gaan, helaas was het weer niet goed. Dan is het al snel tijd om het startnummer op te halen! Bij de Boston Marathon verkopen ze ook een mooi jasje, voor $100,-. Dat vond ik toen iets te overdreven.. Oei oei oei..


Welcome at the Expo


Got it!

Signing the wall of fame ;) (Bassie, all the way from The Netherlands)

Support!!

Great to be around the finish line...

The goal...


The Race

En toen was het zover! Om 6:00 aantreden bij Tremont Street bij het Boston Common (Park) waar alle lopers in schoolbussen werden geladen. Zo'n bus brengt herinneringen naar boven over Forrest Gump, gelukkig had ik wel meteen een mooi plekje.. ;)

De bus bracht ons op 42.195m van de finish in het dorpje Hopkinton. Daar was een 'Athletes Village' ingericht, een paar grasvelden met muziek, tenten, koffie, gels, wc's etc. Zeer goed verzorgd. 45 minuten voor het startschot liepen nog een kilometer naar de startlijn, alwaar we na het Amerikaanse volkslied van start gingen.

We hadden afgesproken dat Marjan op Heartbreak Hill zou staan, dit is de laatste van vier zware heuvels tussen de 25 en 34km. Achteraf een prima plek!

Het lopen zelf ging vanaf het begin niet lekker. Ik kwam niet in m'n ritme door alle heuvels en na 6-7km wist ik al dat dit geen toprace ging worden. Het parcours had, naast de bekende en grote, behoorlijk wat kleinere heuvels in petto. Die stonden niet altijd 'op de kaart' en hakten er bij mij toch wel in. Op 20-21km waren mijn benen al behoorlijk gaar en dan weet je dat het zwaarste nog gaat komen...Focus..


Around 10km...


Rond de 25km begint het. Eerst een vrij steile daling, vervolgens komen 4 heuvels waar je dan echt niet op zit te wachten. Gelukkig is er tussen de heuvels nog wat tijd om te herstellen. Ik was al niet goed genoeg meer om daar optimaal gebruik van te maken. Zie hier het filmpje van Marjan bij Heartbreak Hill, normaal gesproken lach ik nog even naar m'n vrouwtje...
Hoor ook de Boston College girls zo rond de 4:00:

Heartbreak Hill


Near the Citco sign, 1 mile to go


Hier de bocht om bij Hereford street..


Mooi dat de fotograaf op de straatnaambordjes Hereford street en Boylston street scherp heeft gesteld! ;)


Binnen in 2:58:23! Oei wat deed dat pijn!


Tranen met tuiten toen ik binnen was! Ik was zo diep gegaan en het publiek was overweldigend. Wat een ervaring! En dan kijk je om je heen met die mooie gebouwen rond Copley Square en krijg je support van al die vrijwilligers, onvergetelijk mooi!Nog veel emotie..


We hadden afgesproken dat Marjan en ik elkaar weer zouden ontmoeten bij het appartement. Marjan ging terug van Heartbreak Hill met de tram/metro, ik moest m'n bagage nog afhalen. We dachten alletwee nog even naar de finish te gaan om te kijken, en bedachten ons wat we hadden onze afspraak gemaakt...

Aan Marjan enthousiast de verhalen verteld en het thuisfront op de hoogte gebracht. Daarna was het tijd om de douchen om vervolgens bier in de stad te gaan drinken en feest vieren.Een trotse Bas!


The Shock

Na het douchen checkte ik Twitter en kreeg ik het bericht door van de explosies. Direct de tv aan en buiten hoor je al veel sirenes gaan. Verbijstering. Je gaat dan qua emotie van sky high naar rock bottom low..
Die dag zijn we binnen gebleven en hebben het nieuws nauwlettend in de gaten gehouden. Veel reacties kregen we ook vanuit Nederland, wij konden melden dat we veilig waren..
's Avonds wilden we nog even naar de supermarkt op 100m afstand alleen die was ook afgesloten vanwege een verdacht pakketje...

Boylston street, de straat van de finish, bevindt zich op 400m van ons appartement. De volgende dag was deze uiteraard nog afgesloten, de militaire politie was aanwezig.

MP at Boylston street


Support from Wellesley, Portland and others


A SWAT team car


The days after

Met veel mensen die we tegenkwamen hebben we gesproken. Iedereen wilde sterk zijn en zich niet laten kennen. Het 'gewone' leven werd snel weer opgepakt door de Bostonians. Wij zijn ook doorgegaan en hebben bijvoorbeeld nog op Newbury Street, op 200m van de finish, op het terras gezeten. Ik had mijn Boston-wedstrijdshirt aangetrokken.

De twee dagen daarna hebben we nog veel van de stad genoten. Het was eindelijk veel mooier weer en hebben ons niet gek laten maken.Boston Red Sox


Prudential Building

View on Copley square from the Prudential Building

Back Bay, mijn favoriete stukje Boston

View on Red Sox stadium, our appartment lower left

Red Sox stadium and a view on the 4 hills

us..

Marjan on Commonwealth Avenue

Marjan on Boston Common

Police around Boston Common

at the Waterfront, enjoying wine & lunch

Wonderful lobster!

at the Waterfront, enjoying wine & lunch

The 117th Running of Boston... turned out to be a one never to forget
Hier een overzicht van de wedstrijd: